Yüz güzelliğinin en önemli parçalarından biri olan burun, kusursuz bir forma sahip olduğunda yüze ciddi bir güzellik katar. Kendini güzel hisseden kişilerin özgüvenleri daha yüksek olurken, hayata karşı daha sağlam bir duruş sergilerler. Burun yapısının çeşitli sebeplerle bozulması ve soluk alıp vermeyi engelleyecek düzeyde deformeler yaşanması, kişilere hem sağlık açısından hem de estetik açısından sıkıntılı anlar yaşatır.
Burun estetiğinde, burun yapısı ile yüz yapısı bir bütün olarak düşünülmeli ve her bireyin farklı yüz hatlarına, dolayısıyla farklı burun yapılarına sahip olduğu unutulmamalıdır. Estetik operasyonlarda her bireye özel düzeltmeler yapılır. Yüz hatları ile orantılı ve doğal görünümlü bir buruna sahip olmayan kişiler, karşılaştırma yapmaktan uzak durmalılar. Alanında uzman doktorlara yapılan burun estetiklerinde, başarılı sonuçlar alınması beklenir.
Rinoplasti nasıl yapılır?
Burun estetiği (rinoplasti) kesinlikle ameliyathane koşullarında yapılmalıdır. Genel anestezi altında yapılacak operasyonların hastane ortamında olunması, her türlü riskin kontrol altında tutulmasını sağlar. Buruna yapılan teknik ve burunda yapılacak işleme bağlı olarak rinoplasti ameliyatları 1 ya da 3 saatte tamamlanır. Burun estetiği olmanın koşulu 18 yaş olarak belirlenmiştir, bunun sebebi de bu yaşlarda kemik ve kıkırdak oluşumunun tamamlanmasıdır. Fakat son yıllarda yapılan araştırmalarda, burun gelişiminin 14 ya da 15’li yaşlarda tamamlanabildiğini ve özellikle yurt dışında, bu yaştaki hastaların rinoplasti ameliyatı olabildiklerini göstermiştir.
Burun estetiği yapılırken planlama kısmı oldukça önemlidir. Hastanın burun yapısının detaylı bir şekilde analiz edilmesi ve uygulanacak işlemin tespit edilmesi, yüz hatları ile orantılı bir burun yapısının oluşturulması için zorunludur. Cilt tipinin analizi de hastanın iyileşme sürecine etki eden faktörlerden olduğu için, bu konunun da atlanmaması gerekir. Burun estetiği operasyonlarının deneyimli bir doktor tarafından yapılması, asimetri bozuklukları gibi problemlerin yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için doktor seçiminde titiz davranılması önerilir.
3 boyutlu burun estetiği tasarımı (rinoplasti)
Hastadan çekilen fotoğrafların dijital ortama aktarılması ile birlikte, bilgisayarda 3 boyutlu tasarımlar yapılır. Hastanın yüzü ile uyumlu, orantılı ve doğal görünen bir burun için yapılan 3 boyutlu uygulamada, hasta yüzündeki değişimleri önceden görebilmektedir. 3D sanal gerçeklik ile hastaların beklentilerine en uygun burun yapılarının oluşturulması mümkün hale gelmektedir.
Burun estetiği ameliyatında hangi yöntemler kullanılır?
Burun estetiği ameliyatları, açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılır. Kapalı tekniklerde burun içinden kesi alınarak, gerekli işlemlere devam edilir. Kapalı burun ameliyatlarında hastanın burnunda hiçbir iz kalmaz.
Açık burun estetiği ameliyatlarında, burun ucundan minik bir kesi alınarak buruna müdahale edilir. Oluşan iz zaman içinde belirsizleşir ve bir süre sonra tamamen yok olur.
Açık ya da kapalı tekniklerden hangisinin uygulanacağını, hastanın burun yapısında yapılacak işleme göre doktor karar verir.
Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı sonrası
Her burun ameliyatında yaşanan genel durumlar bulunur. Bunların başında göz kapaklarında oluşan şişlikler ve minik morluklardır. Bazı kişilerin bünyelerine bağlı olarak morluk oluşmadığı da gözlemlenmiştir. Hastaların korktuğu bir durum olan ağrı, o kadar şiddetli değildir. Tampon kullanılmadığı için belirgin bir ağrı olmaz. Basit ağrı kesiciler ile geçirilebilen sancılar, ameliyatı takip eden 3 gün boyunca uygulanan buz uygulaması sayesinde tamamen geçerler. Buzun şişliklere ve morluklara da faydası olur. Hastalar dilerse morluk kremi kullanabilirler.
Ameliyatın yapıldığı gün ya da bir gün sonra hastalar taburcu edilir. İlk haftada kontrole gelinir, sonraki haftalarda bantlar çıkarılır ve uygulanacak masaj hastaya gösterilir.